Perang Tiis

umbul perang tiis

Perang Tiis mangrupikeun waktos panjang tegangan internasional sareng konfrontasi antara 1945 sareng 1991. Ieu ditandaan ku persaingan sengit antara Amérika Serikat, Uni Soviét sareng satru maranéhna.

Frase 'perang tiis' dikarang ku panulis George Orwell, anu dina Oktober 1945 diprediksi ku jaman "stabilitas pikareueuseun" dimana nagara-nagara anu kuat atanapi blok satru, masing-masing sanggup ngancurkeun anu sanés, nolak komunikasi sareng ngobrolkeun.

Ramalan dire Orwell mimiti dibuktikeun dina 1945. Nalika Eropa dibébaskeun tina kezaliman Nazi, eta dicicingan ku Angkatan Muda Soviét di wétan sareng Amérika sareng Inggris di kulon. Dina konferensi pikeun bagan masa depan perang Éropa, tegangan muncul antara pamimpin Soviét Joseph Stalin sareng pasangan Amérika sareng Inggris na.

Ku pertengahan 1945, ngaharepkeun kerjasama pascabrakan antara Uni Soviét sareng nagara-nagara Kulon parantos diancar. Di Éropa wétan, agén Soviét nyorong partai sosialis kana kakuatan, nyorong politikus Inggris Winston Churchill ngingetkeun hiji "Tirai Besi"Turun ka Éropa. Amérika Serikat direspon ku ngalaksanakeun Rencana Marshall, pakét bantosan $ 13 milyar opat taun pikeun ngabalikeun nagara pamaréntah Éropa sareng ékonomi. Dina kasep 1940, campur tangan Soviét sareng bantosan Kulon parantos ngabagi Éropa jadi dua blok.

perang tiis
Peta anu nunjukkeun pembagian Éropa dina nalika Perang Tiis

Di pusat wacana ieu pasca perang Jerman, ayeuna dibenerkeun jadi dua halves sareng ibu kota Berlin anu dijajah ku opat kakuatan anu béda.

Dina 1948, Soviét sareng Wétan Jerman nyoba kalaparan kakuatan Kulon kaluar tina Berlin dirobih ku pesawat panglegana dina sajarah. Di 1961 pamaréntah Jérman Wétan, nyanghareupan a éksodo nimbulkeun jalma-jalma sorangan, kakonci watesna sareng ngadamel halangan internal di kota dibagi Berlin. The Tembok Berlin, sapertos ieu dipikanyaho, janten simbol anu tahan ti Perang Tiis.

Ketegangan Perang Tiis ogé nyebarkeun saluareun wates Éropa. Dina Oktober 1949, Révolusi Tiongkok ngiringan sareng kameunangan Mao Zedong sareng Partai Komunis Cina. Cina gancang industrialisasi sareng janten kakuatan nuklir, bari ancaman komunis ngalihkeun perhatian Perang Dingin ka Asia. Dina 1962, pamanggihanana Rudal Soviét di nagara pulo Kuba kadorong Amérika Serikat sareng Uni Soviét pikeun brink perang nuklir.

Acara ieu nyéépkeun tingkat curiga anu teu biasa, mistrust, paranoia sareng rasiah. Agen sapertos Badan Kecerdasan Pusat (CIA) sareng Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti (KGB) naékana kagiatan covert di sakumna dunya, ngumpul inpormasi ngeunaan musuh sareng rezim. Éta ogé ngahambat dina politik bangsa-nagara sanés, ngadorong sareng nyayogikeun gerakan bawah tanah, pemberontakan, kudeta sareng perang proksi.

Jalma biasa ngalaman Perang Tiis dina waktos nyata, ngalangkungan hiji anu paling intensif kampanye propaganda dina sajarah manusa. Nilai Perang Tiis sareng paranoia nuklir meresihan sakumna aspek budaya populér, kalebet pilem, televisi jeung musik.

Situs wéb Perang Sajarah Alpha History mangrupikeun sumberdaya kualitas buku komprehensif pikeun ngulik ketegangan pulitik sareng militér antara 1945 sareng 1991. Éta ngandung ampir 400 béda sumber primér sareng sekundér, kalebet rinci ringkesan topik, dokumén, garis wanci, kekecapan jeung biografi. Siswa maju tiasa mendakan inpormasi ngeunaan Perang Tiis historiografi jeung sajarah. Siswa ogé tiasa nguji kanyaho sareng ngémutan deui ku rupa kagiatan online, kalebet kuis, crosswords jeung kecap barang. Sumber primér kumisan, sadaya eusi dina Sejarah Sejarah ditulis ku guru anu berkualitas sareng berpengalaman, panulis sareng sejarawan.

Kalayan ti sumber primér, sadaya eusi dina situs wéb ieu nyaéta © Alpha History 2019. Eusi ieu tiasa henteu disalin, diterbitkeun atanapi dialihkeun deui tanpa ijin nyata tina Sejarah Sejarah Alpha. Kanggo inpormasi anu langkung lengkep ihwal ngagunakeun halaman wéb sareng Alpha History, mangga tingal wé Sarat Pamakéan.