Revolucioni Rus

Revolucioni Rus ishte një ngjarje fillestare që jo vetëm ndryshoi rrjedhën e Rusisë, por gjithashtu formoi shekullin 20th në të gjithë botën.

revolucion rus

Në fund të shekullit 20th, Rusi ishte një nga perandoritë më të mëdha dhe më të fuqishme në botë. Tokës së saj shtrihet nga Evropa në Azi dhe shtrihet një e gjashta e globit. Popullsia e Rusisë tejkaloi 100 milion njerëz, duke përfshirë dhjetëra grupe etnike dhe gjuhësore. Ushtria e saj në kohë paqeje ishte më e madhja në botë.

Megjithë madhësinë dhe fuqinë e saj të jashtëzakonshme, Rusia ishte aq mesjetare sa ajo moderne. Perandoria Ruse drejtohej nga vetëm një njeri, Tsar Nikolla II, i cili besonte se autoriteti i tij politik ishte një dhuratë nga Zoti. Në 1905, fuqia autokratike e Tsar u kundërshtua nga reformistë dhe revolucionarë duke kërkuar të krijojë një Rusi moderne demokratike. Regjimi i vjetër mbijetoi sfidat e 1905 - por idetë dhe forcat që u nxorën nuk u zhdukën.

Lufta e Parë Botërore shërbeu si katalizator për revolucionin në Rusi. Si monarkitë e tjera të vjetra të Evropës, Rusia u zhyt në luftë me padurim dhe pa menduar për pasojat. Nga 1917, lufta kishte shkaktuar miliona vdekje, shkatërroi ekonominë e Rusisë dhe zvogëloi mbështetjen popullore për tsarin dhe regjimin e tij.

Nikolla u hoq nga pushteti dhe u zëvendësua nga një qeveri e përkohshme - por ky regjim i ri u përball me sfidat e veta, të tilla si presionet e vazhdueshme të luftës dhe radikalizmi në rritje midis klasave të punës. Një revolucion i dytë në tetor 1917 e vendosi Rusinë në duart e bolshevikët, socialistë radikalë të udhëhequr nga Vladimir Lenin.

Lenini dhe Bolshevikët shtruan virtytet e Marksizmi dhe premtoi një shoqëri më të mirë për klasat e punës. Por a munden ata t'i nderojnë dhe t'i përmbushin këto premtime? A mundet që Lenini dhe regjimi i tij i ri të përmirësojnë kushtet për punëtorët, duke kapërcyer shkatërrimet e luftës dhe duke e tërhequr Rusinë në botën moderne?

Uebfaqja e Revolucionit Ruse të Alpha History është një burim gjithëpërfshirës për cilësinë e teksteve shkollore për të studiuar ngjarjet në Rusi midis 1905 dhe 1924. Ai përmban më shumë se 400 burime të ndryshme parësore dhe dytësore, përfshirë detaje përmbledhjet e temave, Dokumentet dhe paraqitje grafike. Uebfaqja jonë gjithashtu përmban materiale referimi si psh Harta dhe hartat e koncepteve, afatet kohore, fjalorë, a 'Kush eshte kush'dhe informacione mbi historiografi dhe historianët. Studentët gjithashtu mund të testojnë njohuritë e tyre dhe të rikujtojnë me një sërë aktivitetesh në internet, përfshirë kuize, fjalëkryq dhe wordsearches. Burimet fillore mënjanë, të gjitha përmbajtjet në Alpha History janë shkruar nga mësues, autorë dhe historianë të kualifikuar dhe me përvojë.

Me përjashtim të burimeve parësore, e gjithë përmbajtja në këtë uebfaqe është © Alpha History 2019. Kjo përmbajtje nuk mund të kopjohet, ribotohet ose rishpërndahet pa lejen e shprehur të Historisë Alpha. Për më shumë informacion në lidhje me përdorimin e faqes dhe përmbajtjes së Alpha History, ju lutemi referojuni tonë Kushtet e Përdorimit.