Gjermania naziste

Historia e Gjermania naziste ka magjepsur dhe tmerruar miliona njerëz. Filloi me dështimet e Republikës Weimar dhe përfundoi me tmerret e Luftës së Dytë Botërore dhe Holokaustit. Në mes, nazizmi preku miliona njerëz dhe ndryshoi rrjedhën e historisë moderne.

gjermani nazist

Nazistët ishin një grup nacionalistësh radikalë që formuan partinë e tyre politike në 1919. E udhëhequr nga Adolf Hitler, një ish-trupor që kishte shërbyer në Luftën e Parë Botërore, Partia Naziste mbeti e vogël dhe joefektive për shumicën e 1920.

Fillimi i Depresion i madh dhe ndikimi i saj traumatik në Gjermani pa që Hitleri dhe nazistët të tërhiqnin më shumë mbështetje. Nazistët u paraqitën si një mundësi e re dhe alternative për popullin e dëshpëruar gjerman. Sidoqoftë, kishte pak të reja për Hitlerin dhe nazistët. Shumica e obsesioneve të tyre - pushteti shtetëror, sundimi autoritar, nacionalizmi fanatik, darvinizmi shoqëror, pastërtia racore, riarmatimi ushtarak dhe pushtimi - ishin idetë e së kaluarës, jo e ardhmja.

Nga 1930, nazistët ishin bërë partia më e madhe në gjermane Reichstag (Parlamenti). Kjo mbështetje kontribuoi në emërimi i Adolf Hitlerit si kancelar në janar 1933.

Hitleri dhe pasuesit e tij e mbajtën pushtetin për gati një duzinë vjet, por ndikimi i tyre në Gjermani ishte i thellë. Brenda dy viteve, nazistët kishin vrarë demokracinë dhe krijoi një shtet totalitar me një parti.

Jeta e miliona gjermanëve u ndryshua, disa për mirë, shumë për keq. Gratë u urdhëruan përsëri në shtëpi dhe u përjashtuan nga politika dhe vendi i punës. Fëmijë ishin indoktrinuar me idetë dhe vlerat e nazizmit. Shkollat ​​dhe vendet e punës u transformuan për të përmbushur objektivat naziste. Grupe të dobëta ose përçarëse sociale ose racore - nga çifutët me i semur mendor - u përjashtuan ose u eliminuan.

Nazistët gjithashtu kundërshtuan botën nga ringjallja e militarizmit galopant që e kishte futur Gjermaninë në Luftën e Parë Botërore dy dekada më parë. Më në fund, në fund të 1930, Hitleri filloi të zgjerojë territorin gjerman, një politikë që shkaktoi luftën më vdekjeprurëse në historinë njerëzore.

Uebfaqja e Gjermanisë Naziste të Alpha History është një burim gjithëpërfshirës i cilësisë së librave shkollorë për studimin e ngritjes së nazistëve dhe Gjermanisë midis 1933 dhe 1939. Ai përmban qindra burime të ndryshme parësore dhe dytësore, përfshirë detaje përmbledhjet e temave dhe Dokumentet. Uebfaqja jonë gjithashtu përmban materiale referimi si psh afatet kohore, fjalorë, një 'kush është kush' dhe informacion mbi historiografi. Studentët gjithashtu mund të testojnë njohuritë e tyre dhe të rikujtojnë me një sërë aktivitetesh në internet, përfshirë kuize, fjalëkryq dhe wordsearches. Burimet fillore mënjanë, të gjitha përmbajtjet në Alpha History janë shkruar nga mësues, autorë dhe historianë të kualifikuar dhe me përvojë.

Me përjashtim të burimeve parësore, e gjithë përmbajtja në këtë uebfaqe është © Alpha History 2019. Kjo përmbajtje nuk mund të kopjohet, ribotohet ose rishpërndahet pa lejen e shprehur të Historisë Alpha. Për më shumë informacion në lidhje me përdorimin e faqes dhe përmbajtjes së Alpha History, ju lutemi referojuni tonë Kushtet e Përdorimit.