Lufta e Ftohtë

flamuj të luftës së ftohtë

Lufta e Ftohtë ishte një periudhë e gjatë tensioni dhe konfrontimi ndërkombëtar midis 1945 dhe 1991. Ajo u shënua nga një rivalitet i fortë midis Shteteve të Bashkuara, Bashkimit Sovjetik dhe aleatëve të tyre.

Shprehja "luftë e ftohtë" u krijua nga shkrimtari George Orwell, i cili në tetor 1945 parashikoi një periudhë "stabiliteti të tmerrshëm", ku kombet e fuqishme ose blloqet e aleancës, secila në gjendje të shkatërronte tjetrin, refuzojnë të komunikojnë ose të negociojnë.

Parashikimi i tmerrshëm i Orwell filloi të shfaqet në 1945. Ndërsa Evropa u çlirua nga tirania naziste, ajo u pushtua nga Ushtria e Kuqe Sovjetike në lindje dhe amerikanët dhe britanikët në perëndim. Në konferenca për të paraqitur të ardhmen e Evropës së pasluftës, dolën tensione midis prijësit sovjetik Joseph Stalin dhe homologët e tij amerikanë dhe britanikë.

Nga mesi i 1945, shpresat për bashkëpunim pas luftës midis Bashkimit Sovjetik dhe kombeve perëndimore ishin zhdukur. Në Evropën Lindore, agjentët sovjetikë shtynë partitë socialiste në pushtet, duke nxitur politikanin britanik Winston Churchill të paralajmërojë për një "Perde prej hekuri”Duke zbritur në Evropë. Shtetet e Bashkuara u përgjigjën duke zbatuar Plani Marshall, një paketë ndihme prej katër vitesh 13 miliardë dollarë për të rikthyer qeveritë dhe ekonomitë evropiane. Deri në fund të 1940, ndërhyrja sovjetike dhe ndihma perëndimore kishin ndarë Evropën në dy bllok.

lufta e ftohte
Një hartë që tregon ndarjen e Evropës gjatë Luftës së Ftohtë

Në epiqendrën e kësaj ndarje ishte Gjermania e pasluftës, e zbërthyer tani në dy gjysma dhe kryeqyteti i saj Berlin i pushtuar nga katër fuqi të ndryshme.

Në 1948, përpjekjet e Gjermanisë Sovjetike dhe Lindore urie fuqitë perëndimore jashtë Berlinit u prishën nga aeroporti më i madh në histori. Në 1961 qeveria e Gjermani Lindore, përballë një eksod masiv i njerëzve të vet, mbylli kufijtë e saj dhe ngriti një pengesë të brendshme në qytetin e ndarë të Berlinit. Murit të Berlinit, siç dihej, u bë një simbol i qëndrueshëm i Luftës së Ftohtë.

Tensionet e Luftës së Ftohtë u përhapën edhe përtej kufijve të Evropës. Në tetor 1949, Revolucioni Kinez arriti në një përfundim me fitoren e Mao Zedong dhe Partisë Komuniste Kineze. Kina u industrializua shpejt dhe u bë një fuqi bërthamore, ndërsa kërcënimi i komunizmit lëvizi vëmendjet e Luftës së Ftohtë në Azi. Në 1962, zbulimi i Raketat sovjetike në vendin ishull të Kubës shtyu Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Sovjetik në prag të luftës bërthamore.

Këto ngjarje nxitën një nivel të paparë dyshimesh, mosbesimi, paranoje dhe fshehtësie. Agjensi si Agjensia Qendrore e Inteligjencës (CIA) dhe Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti (KGB) u rritën veprimtaritë e fshehta në të gjithë botën, duke mbledhur informacione për shtetet dhe regjimet e armikut. Ata gjithashtu ndërhynë në politikën e kombeve të tjera, duke inkurajuar dhe furnizuar lëvizje nëntokësore, kryengritje, grusht shteti dhe luftërat me prokurë.

Njerëzit e zakonshëm e përjetuan Luftën e Ftohtë në kohë reale, përmes një prej më intensivëve fushatat propagandistike në historinë njerëzore. Vlerat e Luftës së Ftohtë dhe paranoja bërthamore përshkuan të gjitha aspektet e kulturës popullore, përfshirë film, televizion dhe muzikë.

Uebfaqja e Luftës së Ftohtë të Alpha History është një burim gjithëpërfshirës për cilësinë e librave shkollorë për studimin e tensioneve politike dhe ushtarake midis 1945 dhe 1991. Ai përmban pothuajse 400 burime të ndryshme parësore dhe dytësore, përfshirë detaje përmbledhjet e temave, Dokumentet, afatet kohore, fjalorë dhe biografitë. Studentët e përparuar mund të gjejnë informacione mbi Luftën e Ftohtë historiografi dhe historianët. Studentët gjithashtu mund të testojnë njohuritë e tyre dhe të rikujtojnë me një sërë aktivitetesh në internet, përfshirë kuize, fjalëkryq dhe wordsearches. Burimet fillore mënjanë, të gjitha përmbajtjet në Alpha History janë shkruar nga mësues, autorë dhe historianë të kualifikuar dhe me përvojë.

Me përjashtim të burimeve parësore, e gjithë përmbajtja në këtë uebfaqe është © Alpha History 2019. Kjo përmbajtje nuk mund të kopjohet, ribotohet ose rishpërndahet pa lejen e shprehur të Historisë Alpha. Për më shumë informacion në lidhje me përdorimin e faqes dhe përmbajtjes së Alpha History, ju lutemi referojuni tonë Kushtet e Përdorimit.