Revolucioni Amerikan

La Revolucioni Amerikan filloi në mesin e 1760 si një rebelim i kolonistëve britanikë që jetojnë përgjatë bregdetit lindor të Amerikës së Veriut. Ajo përfundoi në 1789 me krijimin e një kombi të ri, të mbështetur nga një kushtetutë e shkruar dhe një sistem i ri qeverisjeje.

revolucion amerikan

Revolucioni Amerikan pati një efekt të thellë në historinë moderne. Ajo sfidoi dhe minoi fuqinë absolute të monarkive evropiane. Ai zëvendësoi monarkinë britanike me një qeveri funksionale të mbështetur në parimet iluministe të republikanizmit, sovranitetit popullor dhe ndarjen e pushteteve.

Revolucioni Amerikan tregoi se revolucionet mund të kishin sukses dhe njerëzit e thjeshtë mund të qeverisnin vetë. Idetë dhe shembujt e saj frymëzuan Revolucionin Francez (1789) dhe më vonë lëvizjet nacionaliste dhe pavarësisë. Më e rëndësishmja, Revolucioni Amerikan lindi Shtetet e Bashkuara, një komb vlerat politike, forca ekonomike dhe fuqia ushtarake e të cilit kanë formuar dhe përcaktuar botën moderne.

Historia e Revolucionit Amerikan është një nga ndryshimet dhe zhvillimet e shpejta. Para 1760, kolonitë amerikane 13 gëzonin dekada të prosperitetit ekonomik dhe marrëdhënieve të mira me Britaninë. Shumica e amerikanëve e konsideronin veten Britanikët besnikë; ata ishin të kënaqur të ishin subjekte të një mbreti të mençur dhe dashamirës, ​​sesa skllevërit dhe vasalët e disa tiranasve të huaj. Se një revolucion mund të shpalosej në shoqërinë koloniale Amerikane dukej e paimagjinueshme.

Gjatë mesit të 1760, kjo besnikëri ndaj Britanisë u testua nga një çështje në dukje dashamirëse: mosmarrëveshje dhe debate mbi politikat e qeverisë dhe taksat. Brenda një dekade, fermerët amerikanë ishin duke u armatosur me musketë dhe shtigje dhe duke marshuar në betejë kundër trupave britanike në Lexington, Massachusetts. Nga mesi i 1776, politikanët amerikanë i konsideruan lidhjet me Britaninë aq shumë të prishura saqë votuan për pavarësi. Kjo pavarësi solli me vete dy sfida: lufta me Britaninë, fuqia ushtarake mbizotëruese në botë dhe nevoja për një sistem të ri qeverisjeje. Përmbushja e këtyre sfidave shënoi fazën e fundit të Revolucionit Amerikan.

Uebfaqja e Revolucionit Amerikan të Alpha History përmban qindra burime parësore dhe sekondare për t'ju ndihmuar të kuptoni ngjarjet në Amerikë midis 1763 dhe 1789. tonë faqet e temave, shkruar nga mësues dhe historianë me përvojë, japin përmbledhje të përmbledhur të ngjarjeve dhe çështjeve kryesore. Ato mbështeten nga materiale referuese si afatet kohore, fjalorë, profile biografike, hartat e koncepteve, citatet, historiografi dhe profile të shquar historianët. Uebfaqja jonë gjithashtu përmban një sërë aktivitetesh në internet si p.sh. fjalëkryq dhe zgjedhje e shumëfishtë kuize, ku mund të provoni dhe rishikoni kuptimin tuaj për Amerikën në revolucion.

Me përjashtim të burimeve parësore, e gjithë përmbajtja në këtë uebfaqe është © Alpha History 2015-19. Kjo përmbajtje nuk mund të kopjohet, ribotohet ose rishpërndahet pa lejen e shprehur të Historisë Alpha. Për më shumë informacion në lidhje me përdorimin e faqes dhe përmbajtjes së Alpha History, ju lutemi referojuni tonë Kushtet e Përdorimit.