Руската револуција

Руската револуција беше ваков настан што не само што го смени текот на Русија, туку го обликуваше и 20th век низ целиот свет.

руска револуција

На крајот на 20th век, Русија беше една од најголемите и најмоќните империи во светот. Нејзината земја на земјиште се протегаше од Европа до Азија и се протегаше на една шестина од светот. Населението на Русија го надмина 100 милиони луѓе, опфаќајќи десетици етнички и јазични групи. Нејзината мировна војска беше најголема во светот.

И покрај огромната големина и моќ, Русија беше средновековна колку што беше модерна. Со Руската империја управувал само еден човек, Цар Николај Втори, кој веруваше дека неговиот политички авторитет е дар од Бога. Во 1905, автократската моќ на Царот беше оспорена реформисти и револуционери бараат да се создаде модерна демократска Русија. Стариот режим преживеал предизвиците на 1905 - но идеите и силите што ги објави не исчезнаа.

Прва светска војна служеше како катализатор за револуцијата во Русија. Како и другите стари монархии во Европа, Русија влета во војна со нетрпение и без размислување за последиците. До 1917, војната предизвика милиони смртни случаи, ја десимираше руската економија и ја намали популарната поддршка за царот и неговиот режим.

Никола беше симнат од власт и беше заменет со привремена влада - но овој нов режим се соочи со свои предизвици, како што се постојаните притисоци на војната и растечкиот радикализам кај работничката класа. Втората револуција во октомври 1917 ја стави Русија во рацете на Болшевиците, радикални социјалисти предводени од Владимир Ленин.

Ленин и болшевиците ги искористиле доблестите на Марксизам и вети подобро општество за работни класи. Но, може ли да ги исполнат и исполнуваат овие ветувања? Може ли Ленин и неговиот нов режим да ги подобрат условите за работниците, истовремено надминувајќи ги пустошот од војната и влечејќи ја Русија во современиот свет?

Веб-страницата на руската револуција „Алфа историја“ е сеопфатен ресурс за квалитетен учебник за проучување на настаните во Русија помеѓу 1905 и 1924. Содржи повеќе од 400 различни основни и секундарни извори, вклучително и детални резимеа на теми, документи и графички репрезентации. Нашата веб-страница содржи и референтен материјал како што е карти и концептни карти, временски рокови, речник, а 'кој е кој'и информации за историографија и историчари. Студентите исто така можат да ги тестираат своите знаења и да се потсетат со низа активности на Интернет, вклучително и квизови, крстозбори и зборови за пребарување. Основните извори настрана, целата содржина во Алфа-историјата е напишана од квалификувани и искусни наставници, автори и историчари.

Со исклучок на примарните извори, целата содржина на оваа веб-страница е © Алфа Историја 2019. Оваа содржина не смее да се копира, објавува или редистрибуира без изрично одобрение од Алфа-историјата. За повеќе информации во врска со употребата на веб-страницата и содржината на Алфа Историја, ве молиме погледнете ја нашата Услови на употреба.