Нацистичка Германија

Приказната на Нацистичка Германија ги фасцинираше и згрози милиони луѓе. Започна со неуспесите на Вајмарската република и заврши со ужасите на Втората светска војна и холокаустот. Во меѓувреме, нацизмот зафати милиони луѓе и го смени текот на модерната историја.

нацистичка германија

Нацистите беа група на радикални националисти кои формираа своја политичка партија во 1919. Предводени од Адолф Хитлер, поранешен корпоратор кој служел во Првата светска војна, нацистичката партија остана мала и неефикасна за повеќето од 1920.

Почетокот на Голема депресија и неговото трауматско влијание врз Германија ги натера Хитлер и нацистите да привлечат поголема поддршка. Нацистите се претставија како нова и алтернативна опција за очајниот германски народ. Имаше малку ново за Хитлер и нацистите. Повеќето од нивните опсесии - државна моќ, авторитарна власт, фанатичен национализам, социјален дарвинизам, расна чистота, воено преоружување и освојување - беа идеи за минатото, не за иднината.

До 1930, нацистите станаа најголемата партија во германскиот Рајхстагот (парламентот). Оваа поддршка придонесе за назначување на Адолф Хитлер за канцелар во јануари 1933.

Хитлер и неговите следбеници ја држеа власта едвај десетина години, но нивното влијание врз Германија беше големо. За неколку години, нацистите ја уништија демократијата и создаде еднопартиска тоталитарна држава.

Wereивотот на милиони Германци беше сменет, некои на подобро, многу на полошо. Жени беа нарачани назад во домот и беа исклучени од политиката и работното место. Деца беа индоктринирани со идеите и вредностите на нацизмот. Училиштата и работните места беа трансформирани за да ги исполнат нацистичките цели. Слаби или нарушувачки социјални или расни групи - од Евреите до ментално болен - беа исклучени или елиминирани.

Нацистите исто така му се спротивставија на светот заживување на галопираниот милитаризам што ја водеше Германија во Првата светска војна две децении порано. Конечно, во доцните 1930s, Хитлер се зафати за проширување на германската територија, политика што ја предизвика најсмртоносната војна во историјата на човекот.

Веб-страницата на нацистичка Германија Алфа Историја е сеопфатен ресурс за квалитетен учебник за проучување на подемот на нацистите и Германија помеѓу 1933 и 1939. Содржи стотици различни основни и секундарни извори, вклучително и детални резимеа на теми и документи. Нашата веб-страница содржи и референтен материјал како што е временски рокови, речник, „кој е кој“ и информации за историографија. Студентите исто така можат да ги тестираат своите знаења и да се потсетат со низа активности на Интернет, вклучително и квизови, крстозбори и зборови за пребарување. Основните извори настрана, целата содржина во Алфа-историјата е напишана од квалификувани и искусни наставници, автори и историчари.

Со исклучок на примарните извори, целата содржина на оваа веб-страница е © Алфа Историја 2019. Оваа содржина не смее да се копира, објавува или редистрибуира без изрично одобрение од Алфа-историјата. За повеќе информации во врска со употребата на веб-страницата и содржината на Алфа Историја, ве молиме погледнете ја нашата Услови на употреба.