Француската револуција

Француската револуција имаше скоро сè што се дружиме со револуциите - гаден кралски пат, амбициозни аристократи, високи даноци, неуспешни жетви, недостиг на храна, гладни селани, лути жители на град, секс, лаги, корупција, насилство од толпа, радикали и необични, гласини и заговори, државни санкции и машини за сечење глави.

француска револуција

Иако не е прва револуција од модерната ера, Француската револуција стана мерка против која се мерат другите револуции. Политичкиот и социјалниот пресврт во 18 век во Франција го проучувале милиони луѓе - од научници од високи до студенти во средно училиште. На невреме на Бастилја на јули 14th 1789 стана еден од дефинирачките моменти на западната историја, совршен мотив на еден народ во револуција. Мажите и жените на револуционерна Франција - Луј XVI, Марија Антоанета, Маркиз де Лафајет, Хонор Мирабео, Orорж Дантон, Jeanан-Пол Марат, Максимилиен Робеспјер и други - се изучувани, анализирани и интерпретирани. Историчарите поминале повеќе од два века оценувајќи ја Француската револуција, обидувајќи се да одлучат дали станува збор за скок на напредок или слегување во варварство.

На прв поглед, причините за Француската револуција се јасни. До крајот на 18th век, народот на Франција претрпе векови на голема нееднаквост и експлоатација. Преовладувачката општествена хиерархија го бараше тоа Трет имот, обичаи на нацијата, да ја извршува својата работа истовремено и да го носи товарот за оданочување. Кралот живеел во виртуелна изолација во Версај, неговиот кралска влада апсолутистички во теорија, но неефикасен во реалноста. Националната ризница беше скоро празна, исцедена од лошо управување, неефикасност, корупција, расипничко трошење и учество во странски војни.

До крајот на 1780, министрите на кралот очајно бараа да се спроведат фискални реформи. Она што започна како спор околу предложените даночни реформи наскоро се претвори во движење за политички и уставни промени. Конфронтација на Општи имот во средината на 1789 доведе до формирање на Национално собрание, прво од неколкуте револуционерни влади. Овие настани, без закани или крвопролевање, посочија дека е можна мирна транзиција на власта. Во текот на следните недели, се појави бран на популарно насилство - во Парис, во селата и во самиот Версај - навести најавување на покрвава револуција.

Веб-страницата Француска револуција на Алфа Историја е сеопфатен извор за квалитет на учебници за проучување на настани во Франција во доцните 1700. Содржи повеќе од 500 различни основни и секундарни извори, вклучително и детални резимеа на теми, документи и графички репрезентации. Нашата веб-страница содржи и референтен материјал како што е карти и концептни карти, временски рокови, речник, На 'кој е кој' и информации за историографија и историчари. Студентите исто така можат да ги тестираат своите знаења и да се потсетат со низа активности на Интернет, вклучително и квизови, крстозбори и зборови за пребарување.

Со исклучок на основните извори, целата содржина во Алфа-историјата е напишана од квалификувани наставници, автори и историчари. Повеќе информации за оваа веб-страница и нејзините придонесувачи можат да бидат најде тука.

Со исклучок на примарните извори, целата содржина на оваа веб-страница е © Алфа Историја 2018-19. Оваа содржина не смее да се копира, објавува или редистрибуира без изрично одобрение од Алфа-историјата. За повеќе информации во врска со употребата на веб-страницата и содржината на Алфа Историја, ве молиме погледнете ја нашата Услови на употреба.