Студената војна

знамиња на ладна војна

Студената војна беше долг период на меѓународна напнатост и соочување помеѓу 1945 и 1991. Беше обележано со интензивно ривалство меѓу Соединетите држави, Советскиот сојуз и нивните сојузници.

Фразата „студена војна“ ја измисли писателот Georgeорџ Орвел, кој во октомври 1945 предвиде период на „ужасна стабилност“ каде моќните нации или блокови од алијансата, секој кој може да го уништи другиот, одбива да комуницира или да преговара.

Ужасното предвидување на Орвел започна да се манифестира во 1945. Бидејќи Европа се ослободи од нацистичката тиранија, таа беше окупирана од Советскиот Црвен армија на исток и Американците и Британците на запад. На конференции за да се утврди иднината на повоената Европа, се појавија тензии меѓу советскиот лидер Јосиф Сталин и неговите американски и британски колеги.

До средината на 1945, се укинаа надежите за повоена соработка меѓу Советскиот сојуз и западните нации. Во источна Европа, советските агенти ги турнаа социјалистичките партии на власт, што го натера британскиот политичар Винстон Черчил да предупредат за „Ironелезна завеса„Слегувајќи се на Европа. Соединетите држави реагираа со спроведување на Маршалски план, четиригодишен пакет помош од 13 милијарди американски долари за враќање на европските влади и економии. До крајот на 1940, советската интервенција и западната помош ја поделија Европа во два блока.

Студена војна
Карта што ја покажува поделбата на Европа за време на Студената војна

Во епицентарот на оваа поделба беше повоена Германија, сега расцепена на две половини и нејзиниот главен град Берлин окупиран од четири различни сили.

Во 1948, советските и источногерманските обиди за тоа гладуваат западните сили надвор од Берлин беа спречени од најголемото летало во историјата. Во 1961 владата на Источна Германија, со кои се соочува а масовен егзодус на сопствениот народ, ги заклучи своите граници и подигна внатрешна бариера во поделениот град Берлин. На Берлинскиот ѕид, како што беше познато, стана траен симбол на Студената војна.

Тензиите од Студената војна се шират и надвор од границите на Европа. Во октомври 1949, Кинеската револуција дојде до заклучок со победата на Мао Цедонг и Кинеската комунистичка партија. Кина брзо се индустријализира и стана нуклеарна сила, додека заканата од комунизам ги привлече вниманието на Студената војна кон Азија. Во 1962, откритието на Советски проектили на островската нација Куба ги натера Соединетите држави и Советскиот Сојуз на работ на нуклеарна војна.

Овие настани поттикнаа невидено ниво на сомневање, недоверба, параноја и тајност. Агенции како Централна разузнавачка агенција (ЦИА) и Комити Государтвеносно Безопасности (КГБ) ги зголемија своите тајни активности ширум светот, собирајќи информации за непријателските држави и режими. Тие, исто така, се мешаа во политиката на другите нации, охрабрувајќи и снабдувајќи подземни движења, востанија, државен удар и прокси војни.

Обичните луѓе ја доживеаа Студената војна во реално време, преку една од најинтензивните пропагандни кампањи во човечката историја. Вредностите на Студената војна и нуклеарната параноја ги пробија сите аспекти на популарната култура, вклучително и филм, телевизија и музика.

Веб-страницата на Алфа Историја е Студена војна е сеопфатен извор за квалитетен учебник за проучување на политичките и воените тензии помеѓу 1945 и 1991. Содржи скоро 400 различни основни и секундарни извори, вклучително и детални резимеа на теми, документи, временски рокови, речник и биографии. Напредните студенти можат да најдат информации за Студената војна историографија и историчари. Студентите исто така можат да ги тестираат своите знаења и да се потсетат со низа активности на Интернет, вклучително и квизови, крстозбори и зборови за пребарување. Основните извори настрана, целата содржина во Алфа-историјата е напишана од квалификувани и искусни наставници, автори и историчари.

Со исклучок на примарните извори, целата содржина на оваа веб-страница е © Алфа Историја 2019. Оваа содржина не смее да се копира, објавува или редистрибуира без изрично одобрение од Алфа-историјата. За повеќе информации во врска со употребата на веб-страницата и содржината на Алфа Историја, ве молиме погледнете ја нашата Услови на употреба.