Американската револуција

на Американска револуција започна во средината на 1760 како бунт на британските колонисти кои живеат долж источниот брег на Северна Америка. Заврши во 1789 со создавање на нова нација, поткрепена со писмен устав и нов систем на управување.

американска револуција

Американската револуција имаше голем ефект врз модерната историја. Тој ја оспори и поткопа апсолутистичката моќ на европските монархии. Ја замени британската монархија со функционална влада заснована врз просветителските принципи на републиканизмот, народниот суверенитет и раздвојувањето на власта.

Американската револуција покажа дека револуциите можат да успеат и дека обичните луѓе би можеле сами да управуваат. Неговите идеи и примери ја инспирираа Француската револуција (1789), а подоцна и националистичките и движењата за независност. Најзначајно, Американската револуција ги роди Соединетите држави, нација чии политички вредности, економска сила и воена моќ го формираа и дефинираа современиот свет.

Приказната за американската револуција е една од брзите промени и развој. Пред 1760, американските колонии 13 уживаа со децении економски просперитет и добри односи со Велика Британија. Повеќето Американци се сметаа за лојални Британци; тие беа задоволни да бидат субјекти на мудар и добронамерен британски крал од робовите и вазалите на некој странски тиранин. Дека револуцијата може да се одвива во американското колонијално општество се чинеше незамисливо.

За време на средината на 1760, оваа лојалност кон Велика Британија беше тестирана од навидум бенигна прашање: несогласувања и дебати околу владините политики и даноците. Во рок од една деценија, американските земјоделци се вооружуваа со мускети и питоми и маршираа во битка против британските трупи во Лексингтон, Масачусетс. До средината на 1776, американските политичари ги сметаа обврзниците со Велика Британија толку непоправливо расипани што гласаа за независност. Оваа независност со себе донесе два предизвици: војна со Велика Британија, светска преовладувачка воена моќ и потреба од нов систем на управување. Исполнувањето на овие предизвици ја одбележа последната фаза од Американската револуција.

Веб-страницата на Американската револуција „Алфа историја“ содржи стотици основни и секундарни извори за да ви помогне да ги разберете настаните во Америка помеѓу 1763 и 1789. Нашите страници со теми, напишани од искусни наставници и историчари, дајте концизно резиме на клучните настани и теми. Тие се поддржани од референтен материјал како временски рокови, речник, биографски профили, концептни карти, цитати, историографија и профили на истакнати историчари. Нашата веб-страница исто така содржи низа активности на Интернет, како што се крстозбори и повеќекратен избор квизови, каде што можете да го тестирате и ревидирате вашето разбирање за Америка во револуција.

Со исклучок на примарните извори, целата содржина на оваа веб-страница е © Алфа Историја 2015-19. Оваа содржина не смее да се копира, објавува или редистрибуира без изрично одобрение од Алфа-историјата. За повеќе информации во врска со употребата на веб-страницата и содржината на Алфа Историја, ве молиме погледнете ја нашата Услови на употреба.