Perang Dingin

gendera perang kadhemen

Perang Dingin ana wektu sing dawa kanggo tegangan internasional lan konfrontasi ing antarane 1945 lan 1991. Iki ditandhani kanthi saingan sengit antarane Amerika Serikat, Uni Soviet lan sekutu dheweke.

Ukara 'perang kadhemen' digawe dening penulis George Orwell, sing ing Oktober 1945 mbadek wektu "stabilitas nggegirisi" ing ngendi negara-negara kuat utawa blok aliansi, saben wong bisa ngrusak liyane, nolak kanggo komunikasi utawa rembugan.

Ramalan or Or Ordine wiwit nyata ing 1945. Nalika Eropa dibebasake saka kezaliman Nazi, mula dikuwasani Tentara Abang Soviet ing sisih wétan lan Amerika lan Inggris ing sisih kulon. Konferensi kanggo nggambarake masa depan perang Eropah, ketegangan muncul antarane pimpinan Soviet Joseph Stalin lan pasangan Amerika lan Inggris.

Ing pertengahan 1945, ngarep-arep kerjasama pasca perang antarane Uni Soviet lan negara-negara Kulon wis diremehake. Ing Eropa wétan, agen Soviet nyurung partai sosialis dadi tenaga, nyebabake politikus Inggris Winston Churchill kanggo ngelekake "Tirai Besi"Mudhun ing Eropah. Amerika Serikat nanggapi kanthi ngetrapake Rencana Marshall, paket pitulungan $ 13 milyar patang taun kanggo mulihake pamrentah lan ekonomi Eropa. Ing pungkasan 1940, campur tangan Soviet lan pitulung Kulon wis nggawe pamisah Eropa dadi loro blok.

perang dingin
Peta sing nuduhake divisi Eropa sajrone Perang Dingin

Ing pusat pusat divisi iki yaiku perang sawise Jerman, saiki dadi rong bagian lan kutha ibukutha Berlin sing dikuwasani papat kekuwatan beda.

Ing 1948, Soviet lan Timur Jerman nyoba kaliren kekuwatan Kulon metu saka Berlin dicekel dening pesawat udara paling gedhe ing sejarah. Ing 1961 pamrentah Jerman Wétan, madhep a exodo massa saka bangsane dhewe, dikunci sawijining wates lan ngadegake alangan internal ing kutha Berlin. Ing Tembok Berlin, kaya sing dingerteni, dadi simbol tahan Perang Dingin.

Ketegangan Perang Dingin uga nyebar ngluwihi wates Eropa. Ing Oktober 1949, Revolusi Tiongkok nganakake kamenangan Mao Zedong lan Partai Komunis Cina. China cepet dadi industri lan dadi tenaga nuklir, dene ancaman komunisme mindhah perhatian Perang Dingin menyang Asia. Ing 1962, panemuan ing Rudal Soviet ing negara pulo Kuba nyurung Amerika Serikat lan Uni Soviet kanggo perang nuklir.

Kedadeyan kasebut nyebabake tingkat curiga, rasa ora percaya, paranoia lan rahasia. Agensi kaya Badan Kecerdasan Pusat (CIA) lan Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti (KGB) nambah kegiatan covert ing saindenging jagad, nglumpukake informasi babagan negara mungsuh lan rezim. Dheweke uga ngganggu politik bangsa liya, nyengkuyung lan nyediakake gerakan lemah, kebangkrutan, kudeta lan perang proxy.

Wong biasa ngalami Perang Dingin ing wektu nyata, liwat salah sawijining intensif kampanye propaganda ing sejarah manungsa. Nilai Perang Dingin lan paranoia nuklir meresap kabeh aspek budaya populer, kalebu film, televisi lan music.

Situs web Perang Sajarah Alpha History minangka sumber buku kualitas lengkap kanggo sinau babagan ketegangan politik lan militer antarane 1945 lan 1991. Isine meh beda sumber primer lan sekunder 400, kalebu rinci ringkesan topik, dokumen, garis wektu, kinclong lan biografi. Siswa majeng bisa nemokake informasi babagan Perang Dingin riwayat lan sejarawan. Siswa uga bisa nguji kawruh lan kelingan kanthi macem-macem kegiatan online, kalebu kuis, tembung silang lan wordsearches. Sumber utami, kabeh konten ing Sejarah Sejarah ditulis dening guru, penulis lan sejarawan sing berkualitas lan ahli.

Kajaba saka sumber utama, kabeh konten ing situs web iki yaiku © Alpha History 2019. Konten iki bisa uga ora disalin, diterbitake utawa didistribusikake tanpa idin asli Sejarah Alpha. Kanggo informasi luwih lengkap babagan panggunaan situs web lan Sejarah Alpha History, waca babagan Katentuan Pangginaan supados langkung.